четвер

Поезія – це завжди неповторність…


Поезія – це завжди крок вперед
від суєти, буденної нудоти
у стан душі, окриленої в лет,
до неба слів, до вільної свободи. 

О. Олехо


Серед кращих винаходів людства поезія займає почесне місце. Скільки століть люди намагаються розумом пояснити чудо поезії! Чому вірші здатні чарувати, підбадьорювати, надихати на подальшу боротьбу? Або, навпаки, заспокоювати, зцілювати душу. Як вдається поетам так глибоко проникати в людські почуття? 
Найдавніші вірші, за твердженням істориків, були написані ще в ХХІІІ столітті до нашої ери. Вони були створені принцесою Ен-Хеду-ана і знахідка підтверджена артефактами. Принцеса є найбільш раннім автором, відомим по імені, а також першою поетесою. Вона була дочкою засновника Аккадского царства – царя Саргона, і відома своїми шумерськими гімнами.
Відомо, що перші словники рим з’явилися ще в середньовіччі. Цікаво що, наприклад, весь Коран побудований на римах. А перший, хто порівняв щоки юної дівчини з трояндою, був поетом, як одного разу висловився Сальвадор Далі.
 21 березня по всьому світу володарі рими, їх музи і шанувальники відзначають День поезії. Вшановувати тих, хто вміє підбирати найкращі слова і складати їх в найкращому порядку, вирішили на 30-й сесії генеральної конференції ЮНЕСКО в Парижі в 1999 році.




вівторок

«Педагогічна концепція А.С.Макаренка і сучасність»

 

Під такою назвою в шкільній бібліотеці представлена виставка-досьє, присвячена 130-й річниці з дня народження А.С. Макаренка – українського педагога, письменника.
Антон Семенович Макаренко (13 березня 1888 – 01 квітня 1939) – видатний український педагог і письменник. Його соціально-педагогічні погляди – суттєвий внесок у розвиток педагогіки як науки. Його наукова творчість невід’ємна від процесу створення нової педагогіки, а педагогічний досвід справедливо вважається новаторським. Літературно-педагогічна спадщина А.С.Макаренка налічує понад 150 творів (романи, повісті, сценарії, науково-педагогічні статті). Найбільш відомими є «Педагогічна поема», «Книга для батьків», «Методика організації виховного процесу» та інші.
До уваги учнів та вчителів представлені матеріали, які висвітлюють життєвий та педагогічний шлях геніальної людини, теоретичні ідеї та досвід якої мають філософське, загальнонаукове і педагогічно-практичне значення.
Виставка експонується до 16 березня 2018 року.
Запрошуємо всіх бажаючих!

Шкільний бібліотекар В.І.Стоян



понеділок

«Sunflower-2017»: підводимо підсумки


30 листопада учні нашої школи з цікавістю та ентузіазмом долучилися до участі у ІІ Міжнародній грі зі світової (української та зарубіжної) літератури «Sunflower-2017». Цікава по різноманітності та інтелектуальна по змісту гра перенесла школярів у захопливий світ кращих надбань світової літератури. Виконання неординарних, а інколи і нелегких завдань, вимагало не лише перевірки шкільних знань, а й логічного та критичного мислення, загальної ерудиції, творчого орієнтування у сучасному інтелектуальному середовищі.
І ось, після тривалих очікувань, надійшли результати. Урочисто на загальношкільній лінійці було вручено відповідні нагороди  та цінні подарунки (закладки, ручки, зошити з логотипами гри) учням – учасникам гри.
26 учасників вибороли 6 дипломів переможців у початковій школі, 1 диплом ІІ ступеня та 3 дипломи ІІІ ступеня регіонального рівня, 8 дипломів переможців на шкільному рівні, 8 сертифікатів учасників гри:
Пакета Єливавета (1 кл.) – диплом переможця в початковій школі
Гайдук Артем (2 кл.) – диплом переможця на шкільному рівні
Ковальова Анна (2 кл.) – диплом переможця в початковій школі
Федорчук Данііл (2 кл.) – диплом переможця на шкільному рівні
Болдирєв Іван (3 кл.) – диплом переможця в початковій школі
Михайлик Марина (3 кл.) – диплом переможця на шкільному рівні
Третяк Єгор (3 кл.) – диплом переможця на шкільному рівні
Абдулаєва Аліна (4 кл.) – диплом переможця в початковій школі
Баранова Катерина (4 кл.) – диплом переможця в початковій школі
Вєрєжнікова Вікторія (4 кл.) – диплом переможця в початковій школі
Громовий Іван (5 кл.) – сертифікат учасника
Передєла Кіріл (5 кл.) – диплом ІІІ ступеня регіонального рівня
Шудрик Владислав (5 кл.) – диплом ІІ ступеня регіонального рівня
Дроздова Єлизавета (6 кл.) – диплом переможця на шкільному рівні
Пакета Олена (6 кл.) – диплом переможця на шкільному рівні
Щербина Дар’я (6 кл.) – сертифікат учасника
Литвиненко Вікторія (7 кл.) – диплом ІІІ ступеня регіонального рівня
Петровська Світлана (7 кл) – диплом ІІІ ступеня регіонального рівня
Саідова Вікторія (7 кл.) – сертифікат учасника
Силка Софія (7 кл.) – сертифікат учасника
Геращенко Дарія (8 кл.) – сертифікат учасника
Дроздова Валерія (8 кл.) – диплом переможця на шкільному рівні
Косьмін Лілія (9 кл.) – сертифікат учасника
Свідерська Анна (10 кл.) – сертифікат учасника
Цілина Юлія (11 кл.) – диплом переможця на шкільному рівні
Цибульська Аліна (11 кл.) – сертифікат учасника

Вітаємо! Бажаємо високих результатів та нових перемог!

До зустрічі 29 листопада 2018 року на ІІІ Міжнародній грі зі світової (української та зарубіжної) літератури «Sunflower-2018»



неділю

Переможець Обласного заочного конкурсу пошукових робіт «Твої герої, Запорізький край»



З метою виховання в учнівської молоді дбайливого ставлення до культурної спадщини рідного краю та духовних надбань української держави, формування почуття патріотизму у підростаючого покоління, активізації пошуково-патріотичного руху серед учнівських колективів, їх пошуково-дослідницької діяльності з увічнення бойових та трудових подвигів наших земляків, виховання підростаючого покоління на кращих зразках служіння своєму народу, вірності Україні, протягом 2017 року комунальним закладом «Запорізький обласний центр туризму і краєзнавства, спорту та екскурсій учнівської молоді» Запорізької обласної ради було проведено Обласний заочний конкурс пошукових робіт «Твої герої, Запорізький край».
Переможцями конкурсу стали юні дослідники та пошукові дитячо-юнацькі групи навчальних закладів. Серед переможців є учениця нашої школи – десятикласниця Булава Олена, яка посіла почесне ІІІ місце у номінації «Наша гордість і слава».   Її робота «Іван Потапович Сухар – поет-пісняр, громадянин», виконана під керівництвом вчителя зарубіжної літератури Петровської  І.О., розповідає про самобутній талант і нелегку життєву та творчу долю місцевого генія поетичного слова та просто чудову людину – Івана Сухаря.


         Щиро вітаємо Олену та її наставника і бажаємо їм натхнення та подальших перемог.



Мова кожного народу неповторна і своя!


Нації вмирають не від інфаркту.
Спочатку їм відбирає мову.
Ліна Костенко


Міжнародний день рідної мови день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня  17 листопада 1999 року в Парижі.
Оскільки з 6000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову, як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того організація вважає що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.


Міжнародний День рідної мови відносно молоде свято – до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століть.
Історія свята, на жаль, має дуже трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту проти урядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеші став днем полеглих за рідну мову.
Минуло багато років. Аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний День рідної мови як привід для роздумів та зосередження уваги на мовному питанні. Починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначають і в Україні.


Соціальні функції мови надзвичайно широкі. Дехто вважає мову лише засобом порозуміння між людьми. Насправді ж цим не вичерпується її значення. У мові закодовує нація всю свою історію, багатовіковий досвід, здобутки культури, духовну самобутність.
Мова для кожного народу стає ніби другою природою, що оточує його, живе з ним всюди і завжди. Без неї, як і без сонця, повітря, рослин, людина не може існувати. Як великим нещастям обертається нищення природи, так і боляче б’є по народові зречення рідної мови чи навіть неповага до неї, що є рівноцінним неповазі до батька й матері. Згадаймо слова В. Сосюри: «Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема». Рівень розвитку рідної мови є джерелом духовного розвитку народу. Народ, який не усвідомлює значення рідної мови, її ролі в розвитку особистості, не плекає її, не може розраховувати на гідне місце в суцвітті народів.



Вислови відомих людей про мову

Мова  –  духовний  скарб  нації. Вона є  найголовнішою ознакою народу,  що  дає  йому право називатися нацією. Саме мова формує і визначає  свідомість,  творить  людину,  культуру,  історію. Пропоную Вам долучитися до створення альбому з висловами відомих людей про мову.

«Мова – це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще. Мова  це всі  глибинні  пласти  духовного  життя  народу,  його  історична  пам'ять, найцінніше  надбання  віків,  мова – це  ще  й  музика,  мелодика,  фарби, буття, сучасна, художня, інтелектуальна і мисленнєва діяльність народу». 
(Олесь Гончар)




Невтомний мандрівник, письменник, вчений (до 190-річчя від дня народження Ж. Верна)


Я не можу не працювати. Праця – це моя життєва функція.
Коли я не працюю, я не відчуваю в собі життя
Ж. Верн
8 лютого 2018 року виповнюється 190 років від дня народження відомого французького письменника-фантаста, одного з засновників жанру наукової фантастики, географа, мандрівника Жуля Верна (1828-1905).
Народився Жуль Габріель Верн у Франції, в портовому місті Нант 8 лютого 1828 р. в сімї адвоката. Він був старшим сином у родині. Його батько мав власну адвокатську контору. Мати була спадкоємицею старовинного роду судновласників і кораблебудівників Нанта.
У 8 років Жуль Верн почав навчання спочатку в семінарії Сен-Станіслав, а потім в Нантському ліцеї, де він отримав класичну освіту, що включала в себе знання грецької та латини, а також риторику, співи та географію.
Передбачалося, що старший син піде по стопах батька. Проте в одинадцятирічному віці хлопчик вирішив стати моряком, найнявшись потайки від батьків юнгою на корабель, що йшов до Індії. Вже в цьому віці проявилася пристрасть майбутнього письменника до неймовірних пригод і подорожей. На цей раз подорож не відбулася і хлопця вдалося повернути додому.
Отримавши в 1846 р. диплом бакалавра, Жуль, під тиском батька, почав вивчати юриспруденцію в Нанті. У квітні 1847 р. він переїхав до Парижа, де мав скласти екзамени за перший рік навчання. Успішно склавши іспит на юридичному факультеті він повернувся до Нанта. Восени 1848 р. юнак продовжив навчання в Парижі.


У 1849 р. Жуль Верн отримав ступінь ліценціата права. Тепер він мав змогу розпочати власну адвокатську практику. Однак він відмовився від карєри юриста, адже під час навчання почав писати пєси, оповідання, комедії.
У 1850 р. вперше була поставлена його пєса «Зламані соломинки», яка з успіхом пройшла в Історичному театрі А. Дюма. У 1851 р. він написав перше фантастичне оповідання – «Подорож на повітряній кулі».
Продовжуючи писати комедії, оповідання, лібрето, Жуль Верн випробував безліч професій. Спочатку він працював (1852-1854 рр.) секретарем директора одного з паризьких театрів, пізніше – біржовим маклером. В цей же період він почав посилено вивчати матеріали про наукові досягнення в різних галузях знань, найбільше його цікавили географія, математика і фізика.
10 січня 1857 р. Верн одружився з Онориною де Віане, молодою вдовою з двома дітьми. Письменник з сімєю мешкав у великому заміському будинку та іноді плавав на яхті. Від цього шлюбу в 1861 р. у них народився син Мішель.


Свою дитячу мрію про далекі мандри письменник нарешті зміг втілити в життя і багато подорожував по світу. У 1859 р. на своїй яхті він відвідав Англію і Шотландію, а в 1861 р. здійснив подорож до Скандинавії. У 1867 р. він відправився в трансатлантичний круїз і побував в Америці.
У 1878 р. на своїй яхті «Сен-Мішель» письменник вирушив у велику подорож, відвідавши чимало країн Середземноморя. У 1879 р. він знову відвідав Англію і Шотландію. У 1881 р. побував у Нідерландах, Данії, Німеччині, а в 1884 р. – на Мальті, в Алжирі, Італії і ряді країн Середземноморя.
Це були не пусті подорожі, багато з них стали основою пригодницьких романів з цілого циклу з загальним назвою «Незвичайні подорожі».
Перший роман з цього циклу, «П’ять тижнів на повітряній кулі», був надрукований у 1863 р. і відразу приніс письменникові величезний успіх. Це надихнуло письменника на створення нових пригодницьких романів з описом захоплюючих неймовірних наукових чудес. За рік вийшов друком роман «Подорож до центру Землі», потім зявилися романи: «З Землі на Місяць», «20 000 льє під водою»,  «Пятнадцятирічний капітан», «Таємничий острів» і багато інших.


У 1871 р. Жуль Верн оселився в Амєні, а у 1888 р. його обрали радником.
9 березня 1886 р. сталася трагедія: психічно хворий племінник письменника Гастон, тяжко поранив його в ногу. Поранення було настільки важке, що Жуль Верн опинився прикутим до ліжка до кінця свого життя.
У 1892 р. Жуль Верн був нагороджений орденом Почесного легіону.
В останні роки життя у Верна виникли проблеми зі слухом, сильний діабет вплинув на зір – він майже нічого не бачив. Незадовго до смерті письменник осліп, але продовжував диктувати свої твори.
Жуль Верн помер в Амєні 24 березня 1905 р. Він був похований неподалік від свого будинку. Через кілька років після смерті на його могилі було встановлено памятник, який зображував письменника-фантаста, що тягнеться до зірок.


ЦІКАВІ ФАКТИ:

- Всього Жуль Верн написав 66 романів, більше 20 повістей і оповідань, понад 30 пєс, кілька документальних і наукових робіт.
- На написання книги «Навколо світу за вісімдесят днів» Жуля Верна надихнула газетна стаття. У ній говорилося про те, що якщо винайти хороший транспортний засіб, то цілком можна подорожувати навколо світу за короткий період.
- Твори Жуль Верна перекладено на 148 мов. Згідно з даними ЮНЕСКО, за кількістю перекладів мовами народів світу його книги займають третє місце, поступаючись лише творам сценаристів студії Уолта Діснея і книгам Агати Крісті.
- Він міг писати більше 15 годин на день, не виходячи з кабінету.
- Книги Жуль Верна надихнули багатьох сценаристів і режисерів на постановку кінофільмів. Найбільш відомі екранізації: «20 000 льє під водою», «Навколо світу за 80 днів», «Діти капітана Гранта» та інші. Всього налічується більше 200 екранізацій творів письменника.
- Відома українська письменниця Марко Вовчок була особисто знайома з Жулем Верном, котрий передав їй виняткове право перекладу його творів російською мовою.
- Практично всі книги письменника містять передбачення і відкриття. Все фантастичне, що описував у своїх книгах письменник було пізніше винайдено. Вчені іноді навіть спиралися на його твори, брали у нього ідеї. У фантастичних романах Жюль Верн точно передбачив такі наукові винаходи і відкриття, як акваланги і підводні човни, міжгалактичні польоти і космічні кораблі, літаки і вертольоти, відеозвязок і телебачення і безліч інших.
- Із 108 фантастичних ідей Жуля Верна нездійсненими сьогодні залишились тільки 10. Такою кількістю втілених в життя задумів не можуть похвалитися навіть вчені.
- Жюль Верн подорожував по світу, був у багатьох країнах. У нього було три своїх яхти під назвою «Сен-Мішель». Він входив до Географічного товариства Франції.
- Після його смерті залишилася картотека, що включає понад 20 тисяч зошитів з відомостями з усіх областей людського знання.
- Іменем знаменитого письменника вчені назвали кратер, розташований на зворотному боці Місяця.
- В 2005 р. з нагоди 100-річчя зі дня смерті Жуля Верна у Франції було випущено серію срібних монет номіналом 1,5 євро.
- В березні 2008 р. на орбіту було виведено перший безпілотний вантажний корабель, створений Європейським космічним агентством. Його назва «Жуль Верн».

НАЙВІДОМІШІ ТВОРИ ЖУЛЯ ВЕРНА:

... Мої читачі є моїми пасажирами, і мій обовязок – дбати про те,
щоб вони повернулися з плавання задоволеними ...
Ж. Верн

«Діти капітана Гранта»


Корабель відважного моряка й патріота капітана Гранта розбивається. З’явилася інформація, що чоловік вижив разом із двома матросами. Шотландська влада не хоче шукати моряка через його націоналістичні погляди. Однак діти капітана знаходять чоловіка, який погоджується допомогти їм у пошуках батька.

 «П’ятнадцятирічний капітан»


Дік Сенд – звичайний п’ятнадцятирічний хлопчина, котрий любить море. Та вже в такому юному віці підлітку довелося взяти на себе велику відповідальність – стати капітаном корабля «Пілігрим», оскільки попередній командувач загинув у битві з китом. Афроамериканці підтримують кандидатуру Діка, але не кок, який сам хотів зайняти командирське місце. Кухар потайки змінює курс, щоб корабель дістався до Африки, а не Америки, як планувалося раніше. Сенду треба докласти багато зусиль, аби його друзі не були продані в рабство на ворожому континенті.

«20 000 льє під водою»


Мореплавці стали часто помічати невідомий об’єкт, розмірами схожий на кита. Журналісти разом із науковцями висловлюють різні гіпотези щодо морського чудовиська. Насправді ж, це перший у світі підводний човен «Наутилус», на борт якого пощастило потрапити професору Аронасу разом із помічниками. Тепер чоловіків чекає надзвичайно захоплива подорож.

«Навколо світу за 80 днів»


Англієць Філеас Фогг уклав парі з товаришами із Лондонського клубу, за умовами якого має обігнути всю земну кулю за 80 днів. Чоловік реально оцінює свої можливості, а із собою бере тільки помічника Жана Паспарту. Герої вирушають у подорож, сповнену пригод, небезпеки й цікавих країн.

«Таємничий острів»


У часи громадянської війни в США п'ятеро сміливців, жителів Півночі, рятуються з полону на повітряній кулі. Страшна буря викидає їх на берег незаселеного острова. Відвага й таланти нових поселенців острова допомагають їм облаштувати своє життя, не мати нужди ні в їжі, ні в одязі, ні в теплі й затишку. Якась таємнича сила допомагає робінзонам в найскладніших ситуаціях.