четвер

«О, як убивчо ми кохаєм ...» 215 років з дня народження Федора Тютчева

 

Федір Іванович Тютчев народився 5 грудня 1803 року.
Федір Тютчев мешкав у Мюнхені, Турині, був знайомий з Генріхом Гейне, Фрідріхом Шеллінгом. У літературному житті не брав участь і літератором себе не вважав. Збереглося близько 400 його віршів, рядки яких часто цитуються.


Ранні вірші створював у руслі поетичної традиції XVIII століття. У 1830-х роках у його віршах сильними є традиції європейського романтизму. Це філософська лірика, основні теми якої: міркування про світобудову, людську долю, природу. У 40-ві роки написав кілька політичних статей, присвячених проблемі взаємин Росії та Західної цивілізації. У 1850-х роках Тютчев створив низку пронизливих любовних віршів, у яких кохання осмислюється як трагедія. Ці вірші пізніше об'єднані в так званий «денисьєвский цикл», присвячений коханій жінці поета Олені Денисьєвій. У 1860-1870-і роки у творчості Тютчева переважали політичні вірші.


Один із найвідоміших віршів: «Silentium!» гіркий заклик до мовчання, жаль про те, що одна людина ніколи не зможе до кінця зрозуміти іншу. Рядок «Думка висловлена є неправда» (в оригіналі «Мысль изреченная есть ложь») один із часто цитованих афоризмів Тютчева, поряд із «Розумом Росію не зрозуміти» і «Нам не дано вгадати, як слово наше відгукнеться».


Першим науковим виданням поетичної, публіцистичної та епістолярної спадщини Тютчева став шеститомник «Повне зібрання творів і листи». 
Українською мовою вірші Тютчева перекладали Павло Грабовський, Максим Рильський та ін.



понеділок

ІІІ Міжнародна гра зі світової (зарубіжної та української) літератури «Sunflower-2018»


 Світ дивовижний вас вітає!
Всіх тих, хто вдумливо читає,
І тих, хто любить мандрувати
Та прагне більше пізнавати,
Долати знань високі мури,
Вас кличе світ літератури!

         Такими словами було розпочато ІІІ Міжнародну гру зі світової (зарубіжної та української) літератури «Sunflower», яка відбулася в нашій школі 29 листопада.


Школярі зібралися, щоб вкотре долучитися до найкращих досягнень світової літератури і культури, загальнолюдських і національних духовних надбань. Учні з великим задоволенням шукали відповіді на цікаві, інколи навіть складні запитання, розв’язували ребуси, демонструючи свої знання із зарубіжної та української літератури. 
«Sunflower» - гра, де кожна дитина має можливість відчути себе здатною досягти успіху. Тож бажаємо всім учасникам успіху і сподіваємося на гарні результати!