пʼятницю

«Омар Хайям – корифей персько-таджицької лірики» (відкритий урок у 8 класі)

         Серед сучасних освічених людей навряд чи знайдуться такі, яким би було не знайоме ім’я поета Омара Хайяма. Його творчістю й досі захоплюються люди в різних куточках світу, відзначаючи самобутню східну мудрість, глибокі філософські роздуми, життєве вільнодумство його віршованих мініатюр.
         Своєрідним відкриттям став для учнів 8 класу відкритий урок на тему «Омар Хайям – корифей персько-таджицької лірики».


Для допитливих:

         Особистість Омара Хайяма оповита легендами, історія його життя й досі багато в чому залишається таємничою і загадковою.
         Хайям відомий як автор глибоких філософських трактатів, він займався фізикою й історією, політикою і музикою, астрономією і медициною. Сучасники захоплювалися його математичними обдаруваннями. Винайдений ним понад вісімсот років тому астрономічний календар був точнішим за той, яким ми користуємося зараз. Але дивно! – більшість сучасних людей не знають про його наукову діяльність і численні праці, яким він присвятив усе своє життя. У свідомості людей Омар Хайям – передусім геніальний поет. Збірки його віршів видано багатьма мовами світу. А ім’я Хайяма знають у всіх країнах і на всіх континентах. Європейський читач дізнався про цього поета в 1859 році, коли в Англії з’явилася книжка «Рубайят Омара Хайяма» у вільному перекладі Едварда Фіцджеральда. Збірка викликала такий інтерес, що вже через декілька місяців стала бібліографічною рідкістю.
         Основний жанр поетичної творчості Хайяма – окремий, закінчений за змістом і формою чотиривірш – рубаї.
         Чим же рубаї приваблюють сучасного читача? Стислістю? Простотою? А може, стислим, концентрованим переданням філософської думки? Кожен читач сам відповідає на ці запитання, стежачи за думкою поета, насолоджуючись чарівністю його чотиривіршів, їхніми образністю й музичною ритмічністю.   


Якби мені до рук – скрижалі Долі,
Я розписав би їх по власній волі!
Із світу вигнав би всі смутки, болі,
Чолом небес досяг, не жив би долі!
Омар Хайям


Немає коментарів:

Дописати коментар