суботу

СЕРЦЕ ВІДДАНЕ ДІТЯМ (до 100-річчя з дня народження Василя Олександровича Сухомлинського)

 

Щодня чекав я з нетерпінням ранку,
Щоб утопитись у дитячім щебеті,
Щоб захлинутись у дитячім вереску.
Як щастя є – воно поміж дітей.

Ці рядки з поеми Івана Драча «Дума про Вчителя» присвячені Василю Олександровичу Сухомлинському. Неповних п’ятдесят два роки відміряла йому доля, а встиг зробити стільки, що вистачить не тільки нинішнім, а й прийдешнім поколінням. У створеній Сухомлинським Школі радості знання переплавлялися в переконання, гуманізм поєднувався з розумною вимогливістю, любов до батьків, отчого краю переростала в почуття великої любові до Вітчизни.


У Павлиш на Кіровоградщині, де творив Учитель, торували стежки прогресивні педагоги з різних континентів планети. А ті, кому це не вдавалось, черпали мудрість з його розмаїтої спадщини – 36 монографічних праць, понад 600 статей, майже 1200 художніх творів для дітей!
Загальний тираж його книжок, що вийшли в світ лише в нашій країні, становить понад 3 мільйони примірників. Василь Олександрович став одним з перших на Україні членів-кореспондентів Академії педагогічних наук СРСР.

 

З сімнадцяти літ й до кінця життя В.О.Сухомлинський займався практичною педагогічною діяльністю – був учителем, завідуючим райвно і, нарешті, 23 роки стояв біля керма знаменитої Павлиської середньої школи. Щоб досконало пізнати весь педагогічний процес, Василь Олександрович, крім української мови і літератури за фахом, викладав майже всі шкільні предмети.

 

Педагогічна спадщина Василя Олександровича Сухомлинського – невичерпне джерело світла, енергії, любові.
Запрошуємо відвідати виставку «Серце віддане дітям» з нагоди 100-річчя з дня народження видатного педагога, яка проходитиме у шкільній бібліотеці з 28 вересня по 28 жовтня 2018 року.



ІІІ Міжнародна гра зі світової (української та зарубіжної) літератури «SUNFLOWER» відбудеться 29 листопада 2018 року

Реєстрація учасників у грі - з 01.09.2018 р. до 25.10.2018 р. 
Розмір оргвнеску за участь у грі становить:
— традиційний спосіб участі у грі:
  • до 200 учасників зі школи/об’єднання – 20,00 грн. з одного учасника;
  •  201-400 учасників зі школи/об’єднання – 19,50 грн. з одного учасника;
  • понад 400 учасників зі школи/об’єднання – 19,00 грн. з одного учасника.
— онлайновий спосіб участі у грі:
  • до 200 учасників зі школи/об’єднання – 15,00 грн. з одного учасника;
  •  201-400 учасників зі школи/об’єднання – 14,65 грн. з одного учасника;
  • понад 400 учасників зі школи/об’єднання – 14,25 грн. з одного учасника.
Оплата оргвнеску до 25 жовтня 2018 року.

вівторок

190 років з дня народження ЛЬВА МИКОЛАЙОВИЧА ТОЛСТОГО


Граф, учасник Кримської війни 1853–1856 рр., російський письменник, Почесний академік Петербурзької АН, освітній діяч, один із теоретиків «вільного виховання», організатор шкіл для селянських дітей, автор підручників «Курс арифметики», «Азбука», «Книги для читання», літературних творів: роману-епопеї «Війна і мир», автобіографічної трилогії «Дитинство», «Отроцтво», «Юність», романів «Анна Кареніна», «Воскресіння», драми «Влада темряви», а також цілого ряду оповідань, повістей тощо. І це все одна людина – Толстой Лев Миколайович.


9 вересня 2018 року ми відзначаємо 190 років від дня народження класика світової романістики. Важко знайти людину, яка б не чула про цього письменника. Його ім’я відомо читачам в усіх куточках світу. Романи й оповідання митця перевидаються й екранізуються. Тільки одна «Анна Кареніна» існує в десятках кіноверсій. Така слава цілком заслужена, оскільки зроблена Толстим духовна робота – велична та грандіозна.


Геніальний митець, майстер прозового твору Лев Толстой досягнув надзвичайної моральної висоти. Сенс життя письменник бачить в служінні людям. Його кредо, яке ніколи не змінювалося звучить так: «Щоб жити чесно, треба рватися, плутатися, битися, помилятися, починати й кидати, і знову починати і знову кидати, і вічно боротися. А спокій – душевна підлість.» Таким чином, у памяті сучасників Толстой не тільки великий письменник, але й людина високої моральності, доброти, самовідданого служіння людям.


До річниці письменника, ювілеїв його романів "Анна Кареніна" та "Війна і мир" запрошуємо відвідати книжкову виставку, що проходитиме у шкільній бібліотеці з 10 по 20 вересня.