суботу

СЕРЦЕ ВІДДАНЕ ДІТЯМ (до 100-річчя з дня народження Василя Олександровича Сухомлинського)

 

Щодня чекав я з нетерпінням ранку,
Щоб утопитись у дитячім щебеті,
Щоб захлинутись у дитячім вереску.
Як щастя є – воно поміж дітей.

Ці рядки з поеми Івана Драча «Дума про Вчителя» присвячені Василю Олександровичу Сухомлинському. Неповних п’ятдесят два роки відміряла йому доля, а встиг зробити стільки, що вистачить не тільки нинішнім, а й прийдешнім поколінням. У створеній Сухомлинським Школі радості знання переплавлялися в переконання, гуманізм поєднувався з розумною вимогливістю, любов до батьків, отчого краю переростала в почуття великої любові до Вітчизни.


У Павлиш на Кіровоградщині, де творив Учитель, торували стежки прогресивні педагоги з різних континентів планети. А ті, кому це не вдавалось, черпали мудрість з його розмаїтої спадщини – 36 монографічних праць, понад 600 статей, майже 1200 художніх творів для дітей!
Загальний тираж його книжок, що вийшли в світ лише в нашій країні, становить понад 3 мільйони примірників. Василь Олександрович став одним з перших на Україні членів-кореспондентів Академії педагогічних наук СРСР.

 

З сімнадцяти літ й до кінця життя В.О.Сухомлинський займався практичною педагогічною діяльністю – був учителем, завідуючим райвно і, нарешті, 23 роки стояв біля керма знаменитої Павлиської середньої школи. Щоб досконало пізнати весь педагогічний процес, Василь Олександрович, крім української мови і літератури за фахом, викладав майже всі шкільні предмети.

 

Педагогічна спадщина Василя Олександровича Сухомлинського – невичерпне джерело світла, енергії, любові.
Запрошуємо відвідати виставку «Серце віддане дітям» з нагоди 100-річчя з дня народження видатного педагога, яка проходитиме у шкільній бібліотеці з 28 вересня по 28 жовтня 2018 року.



Немає коментарів:

Дописати коментар