суботу

110 років з Дня народження Миколи Носова


23 листопада виповнилося 110 років від дня народження видатного дитячого письменника Миколи Носова. Саме він створив Незнайку, відправив його в Сонячне місто і на Місяць, запросив Бобика в гості до Барбоса, винайшов слово «апендікокс» і придумав рецепт Мишкової каші. Його книги постійно перевидаються. Батьки починають читати Носова дітям, а коли діти засинають, продовжують читати його книги вже самі собі.


Микола Носов народився в 1908 році в Києві, а його дитинство пройшло в Ірпіні. Носов мріяв стати хіміком і планував вступати до Київського політехнічного інституту, однак перед самим вступом передумав і пішов до Київського художнього інституту. Там він захопився фотографією і кінематографом, а через два роки перевівся в московський інститут.


Після закінчення ВДІКу Микола Миколайович довгий час працював режисером-постановником мультиплікаційних, наукових і навчальних фільмів. Писати дитячі розповіді Носов почав у віці 20 років в 1938 році. Однак слава до нього прийшла лише після закінчення Другої світової війни. Найбільш же відомим твором письменника стала трилогія про пригоди Незнайка, що стала «самою дитячою» антиутопією. Серед інших творів Носова – повість «Вітя Малєєв в школі і вдома», цикл оповідань «Фантазери» та багато інших.


Микола Носов помер у віці 67 років 26 липня 1976 року. У 2008 році, до сторіччя письменника, у Росії були випущені срібні монети з його зображенням, а в квітні цього року в Києві ім’ям Носова була названа вулиця.


До ювілею М.Носова ми згадали найяскравіші цитати з його книг:

Це завжди так буває. Коли пити хочеться, так здається, що ціле море вип’єш, а коли станеш пити, так одну кружку вип’єш і більше вже не хочеться, тому що люди від природи жадібні ...
(«Мишкова каша»)

- Незнайко, ти невиправний!
- Якби я був виправним, то все наше з вами цікаве життя відразу б стало нецікавим.
(«Пригоди Незнайка і його друзів»)

- Так ти через рими будеш на мене всяку неправду складати? - скипів Знайка.
- Звичайно, - відповів Незнайко. - Навіщо ж мені складати правду? Правду і складати нічого, вона і так є.
(«Пригоди Незнайка і його друзів»)

Такі вже звичаї у місячних жителів! Місячний коротун ні за що не стане їсти цукерки, пряники, хліб, ковбасу або морозиво тієї фабрики, яка не друкує оголошень в газетах, і не піде лікуватися до лікаря, який не придумав якоїсь приголомшливої реклами для залучення хворих. Зазвичай лунатик купує лише ті речі, про які читав в газеті, якщо ж він побачить десь на стіні спритно складене рекламне оголошення, то може купити навіть ту річ, яка йому не потрібна зовсім.
(«Незнайко на Місяці»)

Ось і говори після цього правду! - бурчав Незнайко, повертаючись додому. - І чому це завжди так буває: варто вигадати якусь нісенітницю - і тобі всі повірять, а спробуй скажи хоч найчистішу правду - так тобі накладуть по шиї, і справа з кінцем!
(«Незнайко на Місяці»)

Всі дівчата уявляють, що вони дуже розумні. Не знаю, чому у них така велика уява!
(«Вітя Малєєв в школі і вдома»)

Літературні лавки в Стамбулі

 

У сучасному Стамбулі можна зустріти безліч дивовижних пам’яток, які користуються величезною популярністю у мандрівників з різних куточків планети. До таких незвичайних і красивих місць міста султанів сміливо можна віднести лавки, які оформлені у вигляді книг.
Розміщені по всьому Стамбулу, вони надають можливість ознайомлюватися з найкращими турецькими творами не тільки в бібліотеках і книгарнях, а й безпосередньо на міських вулицях, на зупинках громадського транспорту, в парках, на набережних Босфору.


Хочеться відзначити, що кожна з таких незвичайних «книг» відкрита на найцікавішому місці літературного твору, текстами для них виступають цитати вісімнадцяти турецьких письменників і поетів.
Ці дивовижні конструкції виконані зі смаком, як відзначає міська влада, на них нанесено лише оригінальний текст, тому турецька молодь виявляє досить високу свідомість, не розписуючи своєю «творчістю» ці незвичайні книги-лавки.


Ідея залучення до читання і до культури таким незвичайним способом не є абсолютним нововведенням, подібні вook bench можуть зустріти мандрівники в каліфорнійському парку, у французькій столиці, а також в Мінесоті.
Одні туристи сідають і комфортно відпочивають на незвичайних лавках, інші читають цитати турецьких класиків, треті фотографуються біля них, але майже ніхто з гостей міста султанів не проходить повз, тому що на ці дивовижні конструктивні рішення неможливо не звернути уваги.


Книга, яку ви бачите на фото, «відкрита» на трамвайній зупинці Еміноню. Це рядки вірша «Я слухаю Стамбул» відомого турецького поета Орхана Велі Каника.

Закрыв глаза, я слушаю Стамбул.
Свежо, солёно и чуть-чуть лениво
Вздыхает влажно ветерок с залива...
В далёких узких улочках пророчит
Прохладу водоноса колокольчик.
Трепещут листья в воздухе от зноя,
А в парках заплутал зелёный гул.
Закрыв глаза, я слушаю Стамбул.
Закрыв глаза, я слушаю Стамбул.
Немного шума волн и много чаек
С полётной высоты. Который век
всё так же сеть прилежно выбирает
На лодке утомленный человек.
Закат отправил волны все на берег,
и чуточку совсем не дотянул
и пеной возле женских ног уснул.
Закрыв глаза, я слушаю Стамбул.
Закрыв глаза, я слушаю Стамбул.
Прохладный гомон КапалЫ ЧаршЫ
И толпы верных у Махмутпаши,
Весенний ветер, утренний простор,
Из доков молота с железом слышен спор.
И каждый неказистый тихий двор
Взрывает крыльев голубиных гул.
Закрыв глаза, я слушаю Стамбул.



З Днем української писемності та мови!

«Мова – душа кожної національності, 
її святощі, її найцінніший скарб». 
Іван Огієнко.