суботу

Літературні лавки в Стамбулі

 

У сучасному Стамбулі можна зустріти безліч дивовижних пам’яток, які користуються величезною популярністю у мандрівників з різних куточків планети. До таких незвичайних і красивих місць міста султанів сміливо можна віднести лавки, які оформлені у вигляді книг.
Розміщені по всьому Стамбулу, вони надають можливість ознайомлюватися з найкращими турецькими творами не тільки в бібліотеках і книгарнях, а й безпосередньо на міських вулицях, на зупинках громадського транспорту, в парках, на набережних Босфору.


Хочеться відзначити, що кожна з таких незвичайних «книг» відкрита на найцікавішому місці літературного твору, текстами для них виступають цитати вісімнадцяти турецьких письменників і поетів.
Ці дивовижні конструкції виконані зі смаком, як відзначає міська влада, на них нанесено лише оригінальний текст, тому турецька молодь виявляє досить високу свідомість, не розписуючи своєю «творчістю» ці незвичайні книги-лавки.


Ідея залучення до читання і до культури таким незвичайним способом не є абсолютним нововведенням, подібні вook bench можуть зустріти мандрівники в каліфорнійському парку, у французькій столиці, а також в Мінесоті.
Одні туристи сідають і комфортно відпочивають на незвичайних лавках, інші читають цитати турецьких класиків, треті фотографуються біля них, але майже ніхто з гостей міста султанів не проходить повз, тому що на ці дивовижні конструктивні рішення неможливо не звернути уваги.


Книга, яку ви бачите на фото, «відкрита» на трамвайній зупинці Еміноню. Це рядки вірша «Я слухаю Стамбул» відомого турецького поета Орхана Велі Каника.

Закрыв глаза, я слушаю Стамбул.
Свежо, солёно и чуть-чуть лениво
Вздыхает влажно ветерок с залива...
В далёких узких улочках пророчит
Прохладу водоноса колокольчик.
Трепещут листья в воздухе от зноя,
А в парках заплутал зелёный гул.
Закрыв глаза, я слушаю Стамбул.
Закрыв глаза, я слушаю Стамбул.
Немного шума волн и много чаек
С полётной высоты. Который век
всё так же сеть прилежно выбирает
На лодке утомленный человек.
Закат отправил волны все на берег,
и чуточку совсем не дотянул
и пеной возле женских ног уснул.
Закрыв глаза, я слушаю Стамбул.
Закрыв глаза, я слушаю Стамбул.
Прохладный гомон КапалЫ ЧаршЫ
И толпы верных у Махмутпаши,
Весенний ветер, утренний простор,
Из доков молота с железом слышен спор.
И каждый неказистый тихий двор
Взрывает крыльев голубиных гул.
Закрыв глаза, я слушаю Стамбул.



Немає коментарів:

Дописати коментар