пʼятницю

Уроки Гоголя невичерпні, або Про ХІV Гоголівські читання


Ось вже тиждень, як світова спільнота відзначила 210-річчя з дня народження видатного українця Миколи Гоголя, та відлуння цього свята і досі звучить у різних куточках нашої планети. І я не перебільшую… сьогодні я нарешті змогла опанувати свої емоції і готова розповісти про неймовірну кількаденну подорож до Полтави. Мені пощастило стати учасником Міжнародної науково-практичної конференції «ХІV Гоголівські читання», що пройшла під гаслом «Гоголь єднає світ».
1 квітня ми відвідали Національний музей-заповідник М.В.Гоголя (Гоголеве) та стали свідками відкриття культурно-мистецького центру. Високоповажні гості з Італії, Польщі, Словаччини, Японії, Чехії та різних куточків України з неймовірною любов’ю розповідали про значення Гоголя і його творчості у контексті світового культурного надбання. По-новому відкрилися перед учасниками заходу окремі аспекти життєвого і творчого шляху літературного генія ХІХ ст.., майстерно освітлені у доповідях  доктора філологічних наук, професора Київського національного університету імені Т.Г.Шевченка Михайла Наєнко; доктора філологічних наук, професора, ректора Таврійського національного університету імені В.І.Вернадського Володимира Казаріна; доктора філологічних наук, доцента Центру слов’янсько-євразійських досліджень Університету Хоккайдо, гоголезнавця Дайсуке Адаті; доктора філологічних наук, доцента Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна Тетяни Матвєєвої. Науковий співробітник Національного музею-заповідника М.В.Гоголя Ярослав Єнко представив цікавий фільм «Ярмарковий рух на батьківщині М.В.Гоголя».
2 квітня у Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г.Короленка відбулися безпосередньо самі читання, де вчені-літературознавці та вчителі-практики мали можливість поділитися власними поглядами на творчість М.Гоголя, своїми надбаннями в області наукових досліджень життєвого і творчого шляху письменника, методичними родзинками вивчення творів М.В.Гоголя у рамках шкільної програми. Серед багатьох цікавих і змістовних доповідей своє місце зайняв і мій виступ на тему «Використання інноваційних форм і прийомів на уроках зарубіжної літератури в контексті вивчення творчості М.В.Гоголя». Презентувати свій досвід роботи на таку високоповажну аудиторію є великою честю для мене. Та маю сказати, що найбільшою радістю для вчителя є досягнення його учнів, і тому шквал оплесків, викликаний переглядом пластилінового мультфільму за п’єсою М.Гоголя «Шинель», що був створений учнем 9 класу Віталієм Трохимчуком, став для мене найвищою нагородою.
«Тебе слухали, тобі аплодували, бо своїми словами ти торкнулася головного – слова Гоголя у сприйнятті дітей. Ти захопила своїм горінням, своєю любов’ю до учительської справи, до дітей» – ці слова Ольги Василівни Орлової, кандидата педагогічних наук, доцента кафедри світової літератури ПНПУ імені В.Г.Короленка, стали найвищою відзнакою моєї роботи, як учасника конференції. Я пишаюся тим, що моя доповідь, моя емоційна розповідь про рідну школу не просто зацікавила гостя з Японії, науковців Харкова, Києва, Полтави, педагогів з Полтавщини, Хмельниччини та інших куточків України, а й сприяла новим знайомствам, пропозиціям співпраці та дружби.
Крім того 2 квітня всі учасники конференції стали слухачами та активними учасниками міжнародного вебінару «Україна – Гоголь – Японія», проведеного за сприяння журналу «Зарубіжна література в школах України» (видавець і головний редактор Дмитро Лебедь) та Ukrainian-Japanese Slavonic Society. Трансляція вебінару здійснювалася із Sophia University (Токіо, Японія) та аудиторії українсько-японської дружби «Sakura» ПНПУ імені В.Г.Короленка (Полтава, Україна). Доповідачами вебінару стали японські дослідники – професор, декан факультету іноземної філології Sophia University Сін’їті Мурата (Токіо) і професор, заступник декана філологічного факультету Saitama University Сусуму Нонака (Сайтама), з української сторони – доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри світової літератури, директор Науково-методичного центру якості вивчення англійської мови та зарубіжної літератури ПНПУ імені В.Г.Короленка Ольга Ніколенко.
Неймовірно насиченою була і культурна програма конференції. Учасники отримали змогу побачити ікону Миколи Чудотворця (Диканського), якій молилася матір М.В.Гоголя, та інші шедеври світових майстрів живопису, що знаходиться в експозиції Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка. Крім того учасники конференції відвідали концерт Київського національного академічного театру оперети (в Полтавському академічному обласному музично-драматичному театрі імені М.В.Гоголя), пам’ятні місця Полтави та Полтавщини.      
Читання, присвячені актуальним питанням інтерпретації творчості Миколи Гоголя в контексті української та світової культур, завершилися на високій натхненній ноті. Спадщина М.В.Гоголя – велике національне надбання, яке свято зберігають на полтавській землі (до речі, міжнародні гоголівські читання у Полтаві проводяться з 1982 року і вже стали традиційними).
Особисто для мене конференція дала поштовх для нових розвідок і планів, нових пошуків і звершень. 

Ірина Петровська

Немає коментарів:

Дописати коментар