четвер

130 років з Дня народження Анни Ахматової

У віршах Ахматової часто зустрічаються згадки ароматів.
Вони багато, дуже багато для неї значили. Вона любила троянди ...  
А її віршовані рядки Микола Гумільов порівнював з бузком.


23 червня виповнюється 130 років з Дня народження Анни Ахматової, найяскравішої та найгіркішої зірки Срібної доби. Срібна доба – це поняття, яке стосується не лише поезії, а й культури в цілому. Були художники Срібної доби і філософи Срібної доби, не кажучи вже про акторів, що візуально втілили естетику цієї епохи. Але створювали Срібну добу все ж літератори. І раніше література не знала стільки значущих жінок-поетів, жінок-прозаїків, драматургів і перекладачів, скільки з’явилося їх наприкінці XIX і на початку XX століть.


Вона була поетом – і втіленням жіночності, вишуканої жіночності Срібної доби. Незважаючи на великий ніс, на такий неідеальний профіль, Анну Ахматову вважали красунею.


Юрій Аннєнков, якому вона позувала в Петрограді, згадував: «Сумна красуня, яка здавалася скромною самітницею, вбраною в модне плаття світської спокусниці!». Вона була елегантною, вміла привертати увагу, одягалася з незмінною витонченістю, навіть якщо весь її гардероб міг вміститися в маленьку валізу.


А ще Анна Ахматова обожнювала парфуми зі східними нотками… Її улюблені «Le Parfum Idеal» пахнуть дійсно ніжно. Як диво. Як вірші. Оранжерейними квітами, сандалом, солодкими смолами…


«Вона така значуща людина, що не можна ставитися до неї тільки як до жінки», – говорив про неї Гумільов. Вони являли собою унікальну пару: два поетичні генія, що поєдналися «священним союзом шлюбу». В неї було важко не закохатися. Вона теж закохувалась. Багато і часто закохувалась, бо була поетом, а поети постійно горять, згоряють у полум’ї власних почуттів. У полум’ї, з якого народжувалися вірші… Вона закохувалася – але кохала все життя тільки одного. Миколу Гумільова, свого чоловіка. Їх історія кохання не була схожою на чарівний бутон троянди, швидше на її шипи, гострі й небезпечні, здатні вразити в саме серце… До речі, троянди були улюбленими квітами Анни Ахматової.


Немає коментарів:

Дописати коментар