неділю

Чарівні книги, або Що почитати в ніч на Івана Купала


7 липня відзначається одне з найголовніших свят календаря слов’янських народів – День Івана Купали. Це старовинне літнє народне свято має дуже давнє язичницьке коріння, а ніч напередодні Івана Купали сповнена складним обрядовим комплексом, пов’язаним з водою, вогнем і травами: плетіння вінків, розпалювання багать, знищення опудала, перестрибування через багаття або через букети зелені, обливання водою, ворожіння, вистежування відьми, нічні безчинства, пошук квітки папороті...
Це та ніч, коли все зло залишається по іншу сторону багаття. Нехай же так і буде в житті кожного з нас, нехай квітку папороті знайде кожен, кому потрібне диво! І нехай попереду вас чекає тільки щастя і радість, а горе будуть спалені в яскравому полум’ї!
Пропоную вашій увазі книги, дії яких так чи інакше пов’язані з цим красивим древнім святом. Як виявилося, їх зовсім небагато:


Микола Гоголь «Вечір напередодні Івана Купала». Це красива казка про кохання і чорну силу, про те, що багатство здатне занапастити душу людини. І якраз напередодні Івана Купала, коли темні сили гуляють всю ніч. Історія ця про те, як закоханий юнак Петро вирішує будь-яким способом возз’єднатися зі своєю коханою-красунею і в підсумку платить за цю справджену мрію занадто високу ціну ... Пам’ятаєте: «Дивися, Петре, ти встиг якраз вчасно: завтра Івана Купала. Одну тільки цю ніч на рік і цвіте папороть. Не прогав!»?


Юрко Покальчук «Озерний вітер». Повість заводить читача в химерний світ дохристиянської міфології України. Озерний княжич Волин, що живе в світі русалок, водяників, вовкулаків та інших лісових демонів, випробувавши людську любов, проходить складний шлях тверджень і втрат. Незважаючи на всі застереження друзів – духів лісу і води – він закохується в красиву дівчину, а ніч напередодні Івана Купала стає випробуванням для закоханих ...


Олена Обухова, Наталія Тимошенко «Легенди давнього озера». У детективному романі група дослідників-любителів береться розгадати загадкові смерті людей, які сталися на озері п’ять років тому в ніч на Івана Купала. Офіційне слідство визнало їх смерті природними, але один з місцевих жителів впевнений, що вони стали жертвами чудовиська, що живе в глибинах озера. Героям належить розібратися в купі легенд, чуток і теорій, щоб знайти істину. Чи зможуть вони своїми очима побачити чудовисько-вбивцю, а головне – чи вдасться друзям уникнути смерті, зустрівшись один на один з небезпекою?


Софія Чайка «Доля, або пригоди в ніч на Івана Купала». Що робити дівчині, коли її обранець збирається одружитися з іншою? Віра вирушає в Зачарований ліс, де на березі загадкового озера зустрічає мавку. Чи може це їй привиділося? Адже напередодні Івана Купала можливо все, навіть зустріти свою долю та побачити як цвіте папороть.


Віктор Анохін «Сільські легенди. Ніч на Івана Купала». Цього разу домовику Древичу, лісовику Шатуну та польовику Копитичу належить відсвяткувати чергове важливе свято. Вночі на берег загубленого глибоко в лісі озера вийдуть русалки. Хто ж переможе в гонці за таємничою квіткою папороті?



Немає коментарів:

Дописати коментар