пʼятницю

Вільям Джиллетт – перший виконавець ролі Шерлока Холмса

24 липня 1853 року народився американський актор і сценарист Вільям Джиллетт – перший виконавець ролі Шерлока Холмса.


Театральні та кінохроніки зазначають, що наприкінці ХІХ ст.. на британських театральних підмостках йшло кілька п’єс про сищика, образ якого вивели на сцену драматурги Чарльз Брукфілд та Джон Вебб. Але такий Холмс не подобався Артуру Конан Дойлу, тому письменник сам написав текст п’єси та передав на адаптацію американському актору Вільяму Джиллетту. Той зауважив, що п’єса не зовсім вдала і переписав її. Але сталося так, що зникли і оригінал, і переробка. Тоді Джиллетт за один день написав п’єсу заново і відправився до Лондона, аби переконати Конан Дойла у придатності цього твору до сцени.
Коли Артур Конан Дойль стояв на пероні, з потяга вийшов не Джиллетт, а справжній Шерлок Холмс, одягнутий в своє фірмове пальто, капелюх і з люлькою в зубах. Він підійшов до ошелешеного Конан Дойла й сказав: «Безсумнівно, Ви – письменник!». Так почалося їхнє знайомство й дружба.
П’єса Джиллетта пішла в роботу. Вона складалася з чотирьох актів за кількома сюжетами книг, але всі персонажі, крім Холмса, Ватсона і Моріарті, були власними творіннями Джиллетта.
Вільям Джиллетт сам зіграв Шерлока Холмса. Саме з вуст його Шерлока вперше пролунала фраза «Елементарно, дорогий друже!», яка потім трансформувалася в «Елементарно, Ватсоне!». Щоб легко її вимовляти, не виймаючи люльку з рота, Джиллетт замінив її прямий мундштук на вигнутий. Ось так з’явився той канонічний образ відомого сищика, якого складно уявити іншим.
Загалом Вільям Джиллетт 1300 разів зіграв Шерлока Холмса у театрі і кіно. Роль сищика, до речі, була єдиною у кіно кар’єрі Джиллетта.
15 травня 1916 року на екрани виходить німий чорно-білий фільм «Шерлок Холмс» (перший і єдиний фільм, який бачив Артур Конан Дойль), знятий у Чикаго режисером Артуром Бертелетом. Над сценарієм працював сам літературний батько Шерлока, а ось особливості акторської гри для кожного персонажа прописав Вільям Джиллетт. Фільм був адаптацією однойменної п’єси і мав шалену популярність серед прихильників відомого сищика.


Кінострічка складалася з чотирьох частин: «Листи від крон-принца», «Моріарті проти Шерлока Холмса», «Трагічна ніч» і «Тріумф Шерлока Холмса». Довгий час картина вважалася втраченою, але у жовтні 2014 року у кіноархівах Французької сінематики були виявлені сім котушок плівки з копією фільму загальною тривалістю 90 хвилин. Вперше відреставрований фільм показали через рік на фестивалі відновлених картин Toute La Memoire du Monde. А ще через рік, у 2016 році, стрічку мали змогу подивитися і українці на VII Міжнародному кінофестивалі в Одесі. Фільм було показано на Потьомкінських сходах у музичному супроводі Симфонічного оркестру. Відвідати показ мали змогу абсолютно усі охочі безкоштовно.   


Немає коментарів:

Дописати коментар