середу

Що вчителю та учням почитати та подивитися на зимових канікулах?

Школярі відпочивають та радіють зимовим канікулам, а робота вчителя продовжується. Та не дивлячись на це, і у педагогів буде кілька приємних святкових вихідних, а ще довгі зимові вечори, які хочеться провести в затишній домашній обстановці.

Відпочити в святкові вихідні так, щоб ще довго відчувати на собі вплив новорічних чар, відчути новорічний та різдвяний настрій і вчителям, і учням допоможе добірка чудових книг та їхніх художніх і мультиплікаційних екранізацій. Насолоджуйтесь!

Читайте чудесні книги для чудесного настрою:


Джон Рональд Руел Толкін «ЛИСТИ РІЗДВЯНОГО ДІДА»
Щороку в грудні дітям Дж. Р. Р. Толкіна приходив конверт зі штемпелем Північного Полюса, а всередині – лист, написаний химерним тонким почерком і оздоблений чудовими кольоровими малюнками. Всі ці листи були від Різдвяного Діда і розповідали дивовижні історії про життя на Північному Полюсі: як північні олені зірвалися з прив’язі й порозкидали подарунки по всій околиці; як безталанний Білий Ведмідь видерся на крижаний полярний шпиль і гепнувся звідти на будиночок Різдвяного Діда, провалившись крізь дах; як той Ведмідь розбив Місяць на чотири шматки, і через це Місячанин упав із неба в Дідів садок; як велися війни з полчищами капосних гоблінів, котрі жили в печерах під будинком. Часом якусь приписку надряпував Білий Ведмідь, а часом Ілберет Ельф дописував щось своїм елегантним плавним почерком, додаючи цим історіям ще більше життя і гумору.


Ганс Крістіан Андерсен «СНІГОВА КОРОЛЕВА»
Одна з найпопулярніших і найвідоміших казок великого майстра-казкаря Ганса Крістіана Андерсона. У ній автор розповідає нам, як не дивно, історію не про королеву, а про хлопчика Кая і дівчинку Герду, які потрапили в пастку злої Снігової королеви. Одного разу взимку вона забирає із собою Кая, залишивши бідну Герду одну, але дівчинка настільки сильно любить Кая, що готова пережити величезну кількість випробувань, щоб повернути його назад!
Екранізації:
-          Мультиплікаційний фільм ««Снежная королева» (1957, СРСР)
-          Художній фільм «Снежная королева» (1966, СРСР)
-          Художній фільм «Снігова королева» (2002, Канада)


Ганс Крістіан Андерсен «ДІВЧИНКА З СІРНИКАМИ»
Найпронизливіша історія великого данського казкаря Ганса Крістіана Андерсена, як щемливий звук флейти, зачіпає струни людської душі, викликаючи світлі сльози. Класичний різдвяний сюжет про бідну сирітку, що бродить по ошатним вулицями напередодні Нового року, під геніальним пером Андерсена набув зовсім нового звучання. Всім відомо, що бажання, загадане новорічною ніччю, обов’язково збувається. Здійснилося і заповітне бажання дівчинки з сірниками: вона отримала нарешті любов, турботу і тепло, яких їй так не вистачало ...
Екранізації:
-          Мультиплікаційний фільм «Дівчинка з сірниками» (2006, США)
-          Художній фільм «Дівчина з сірниками» (2013, Німеччина)


Самуїл Маршак «ДВАНАДЦЯТЬ МІСЯЦІВ»
Чудова історія, яку приємно перечитувати напередодні новорічних свят, коли особливо хочеться чар і справжнього зимового дива. Добра, працьовита дівчинка змогла набрати посеред зими цілий кошик пролісків, тому що знайшла чарівних друзів. Примхлива юна королева отримала хороший урок, а злі мачуха з дочкою перетворилися в кусючих собак ... але, якщо виправляться, то знову стануть самі собою.
Екранізації:
-          Мультиплікаційний фільм «Двенадцать месяцев» (1956, СРСР)
-          Художній фільм «Двенадцать месяцев» (1972, СРСР)


Микола Гоголь «НІЧ ПЕРЕД РІЗДВОМ»
Події веселої і водночас романтичної повісті розгортаються в Україні, в селі Диканька. Головний герой історії – молодий коваль Вакула, закоханий в Оксану – доньку багатого козака Чуба. Події відбуваються в ніч перед Різдвом, коли сили світла й темряви зустрічаються разом, коли навколо панує атмосфера таємничості та чарівності. Ця історія сповнена зимовою казкою, чаклуванням, українськими традиціями та справжнім коханням.
Екранізації:
-          Мультиплікаційний фільм «Ночь перед Рождеством» (1951, СРСР)
-          Художній фільм «Вечера на хуторе близ Диканьки» (1962, СРСР)


Чарльз Діккенс «РІЗДВЯНА ПІСНЯ В ПРОЗІ, АБО РІЗДВЯНЕ ОПОВІДАННЯ З ПРИВИДАМИ»
Це історія-притча про переродження скнари і людиноненависника Скруджа, який за допомогою святих духів зміг знайти єдиний шлях до порятунку – робити добро людям. Автор звертає увагу заможних людей на несправедливість, яка панує у суспільстві, прагне достукатись до їхніх сердець та донести просту, але таку важливу істину: змінитись, творити добро та стати кращим ніколи не пізно, адже у Різдвяну ніч можливо абсолютно все!
Екранізації:
-          Художній фільм «Скрудж, або Різдвяний гімн» (1951, Велика Британія)
-          Художній фільм «Скрудж» (1970, Велика Британія)
-          Мультиплікаційний фільм «Різдвяна пісня» (1971, США)
-          Художній фільм «Різдвяна історія» (1984, Велика Британія – США)
-          Мультиплікаційний фільм «Духи Різдва» (1997, США)
-          Художній фільм «Духи Різдва» (1999, США)
-          Мультиплікаційний фільм «Різдвяна історія» (2001, Велика Британія – Німеччина)
-          Мультиплікаційний фільм «Різдвяна історія» (2009,США)


Олена Ракітіна «ПРИГОДИ НОВОРІЧНИХ ІГРАШОК», «КРАЇНА НОВОРІЧНИХ ІГРАШОК»
У Новий рік диво таїться всюди. Його можна побачити в морозному візерунку на вікні. Або на сріблястій поверхні ялинкової іграшки. Чари відчуваєш, коли обережно дістаєш скляну іграшку з коробки, розгортаєш, ледве дихаючи, розплутуєш ниточку і вибираєш відповідну ялинкову гілку. У Новий рік ялинкові іграшки оживають, і починаються їх веселі пригоди. Де подорожував Пластиліновий Віслючок? Як цуценя Тявко перестав бути боягузом? Чому так важливо, щоб на срібній Феї не було ні пилинки? І коли відбувається Бал, на якому збуваються мрії? Швидше відкрийте цю книгу, і тоді чарівна казка, зіткана з дитячих спогадів, пухнастого снігу, ароматів хвої, цитрусів і торжества, не закінчиться, а буде зігрівати вас весь рік своїм теплом!


Туве Янсон «ЧАРІВНА ЗИМА»
Мешканці Мумі-долу зазвичай взимку сплять. Але Мумі-троль раптом прокинувся і виявив, що виспався. Він розшукав малятко Мю, і вони стали чекати Крижану діву. Дурненькі, вони не знали, що Крижана діва небезпечніша, ніж сама злюща Морра! Втім, за довгу зиму їм доведеться пережити чимало: небезпечні пригоди, дивовижні зустрічі і веселе свято.


Ернст Теодор Амадей Гофман «ЛУСКУНЧИК І МИШАЧИЙ КОРОЛЬ»
Дивовижна різдвяна казка «Лускунчик і Мишачий король» є загадковою – чи то історія з Лускунчиком всього лише приснилася маленькій Марі, чи то сталася насправді? Це казка в казці, наповнена неймовірними і незабутніми чарами, якими читач переймається, буквально, з першої сторінки. Гофман написав цей твір у 1816 році. А за мотивами цієї казки великий композитор Петро Чайковський написав балет в 1891 році.
Екранізації:
-          Мультиплікаційний фільм «Щелкунчик» (1973, СРСР)
-          Мультиплікаційний фільм «Лускунчик» (1979, Японія)
-          Мультиплікаційний фільм «Принц Лускунчик» (1990, Канада)
-          Художній фільм-балет «Лускунчик» (1993, США)
-          Мультиплікаційний фільм «Щелкунчик и мышиный король» (2004, Росія)


Теодор Сьюз Гайсел «ЯК ГРІНЧ РІЗДВО ВИКРАВ»
Грінчу не подобається Різдво. Ну не подобається, і все тут. Що за жахлива пора! Всі дорослі і малеча в Гдетотауні тільки і роблять, що прикрашають гірляндами ялинки, шарудять пакетиками, об’їдаються різною смакотою, та ще й пісні співають. І шумлять при цьому нестерпно! Як би їм перешкодити? І тоді Грінч вирішує ... вкрасти Різдво! А що з цього вийшло – читайте в книжці Доктора Сьюза!
Екранізації:
-          Художній фільм «Грінч – викрадач Різдва» (1992, США)
-          Художній фільм «Грінч – викрадач Різдва» (2000, США - Німеччина)
-          Мультиплікаційний фільм «Грінч» (2018, Франція – Китай – Японія – США)


О.Генрі «ДАРИ ВОЛХВІВ»
Назва оповідання досить символічна. Волхви були відомі тим, що побачивши на небі східну зірку, вирушили з подарунками до щойно народженого Ісуса Христа. З тих пір напередодні Різдва люди дарують один одному подарунки. На перший погляд, «Дари волхвів» – це історія про подарунки, які зробили один одному подружжя на свято, але якщо подивитися глибше, то ця історія про куди більш значущі, можна сказати, безцінні речі. Оповідання «Дари волхвів» присвячене чистій любові, якій не чужа справжня самопожертва.


Сельма Лагерлеф «ЛЕГЕНДА ПРО РІЗДВЯНУ ТРОЯНДУ»
Диво різдвяної ночі змінює наш світ. Це свято – час примирення з ворогами і забуття образ. На Різдво з людьми відбуваються дивовижні перетворення, і навіть у найчерствіших серцях зароджуються іскри душевного тепла. «Легенда про Різдвяну троянду» Сельми Лагерлеф – це дивовижна казка про чудеса, які відбувалися в Геінгенському лісі. І єдине збережене свідоцтво тих подій – тендітна квітка, що виросла з корінців, зібраних абатом Іоанном. Всупереч холоду вона розпускається посеред зими, і за це її стали називати Різдвяною трояндою.


Джордж Мартін «КРИЖАНИЙ ДРАКОН»
Про силу і могутність крижаного дракона складені легенди, адже ще нікому не вдавалося приручити таку небезпечну істоту. Але маленька Адара не боїться, адже вона – дитя зими, народжена в найсуворіші холоди, які коли-небудь знали люди. Повість від визнаного майстра фентезі про дивовижну дружбу грізного дракона і тендітної дівчинки.


Лідія Авілова, Юлія Насветова «ЛЯЛЬКА РІЗДВЯНОЇ ДІВЧИНКИ»
Різдво – пора мрій, очікування і віри. Це чудове свято дарує всім нам тепло, світло і любов. Чи готові ми поділитися ними один з одним? Дівчинка Женя, бажаючи допомогти хворій мамі, хоче продати найдорожчу для серця річ – улюблену ляльку ... Хлопчик Боря дарує всі свої накопичені гроші Миколці і його сім'ї – щоб вони змогли купити хліба і молока ... Ця книга розповість про те, як важливо бути добрим і чуйним. І що увага і участь один до одного можуть стати дивом, нехай тихим і непомітним, але здатним зміннити нас і навколишній світ.
Екранізації:
- Короткометражний художній фільм «Кукла рождественской девочки» (2010, Росія)


Саша Чорний «РІЗДВЯНИЙ ЯНГОЛ»
Все що їй залишалося робити – це просити милостиню, але не для себе, а щоб нагодувати своїх дітей. Але навіть в Різдво подавали їй дуже погано і тоді зневірена жінка заглянула до церкви, де їй явився «різдвяний янгол».
Екранізації:
-          Короткометражний художній фільм «Рождественский ангел» (2003, Росія)


Фенні Флег «РІЗДВО І ЧЕРВОНИЙ КАРДИНАЛ»
Це така собі казка для дорослих. Вона надихає творити добро і вірити в диво. Вже сама поява червоного кардинала – це диво. Як і усе його подальше життя в містечку з дивною назвою Загублений Струмок. Уся історія дає надію і вчить тому, що коли знаходиш своє справжнє покликання час втрачає над тобою владу. Цю книгу варто прочитати, щоб знову повірити в те, що все в твоїх руках і якщо ти сильно чогось хочеш, то так і станеться.


Юстейн Гордер «РІЗДВЯНА МІСТЕРІЯ»
Книга відомого норвезького письменника Юстейна Гордера побудована як різдвяний календар. Кожного дня, починаючи з 1 грудня, читач разом з хлопчиком Іоакимом знайомиться з біблійною історією, а також подорожує крізь час і простір в той чудовий день, коли в місті Віфлеємі з’явилося на світ немовля на ім’я Ісус ...


Сюзан Войцеховські «РІЗДВЯНЕ ДИВО МІСТЕРА ТУМІ»
Справжня різдвяна казка про любов, надію та спокуту. Після втрати своєї дружини та сина Джонатан Тумі вже декілька років не знаходить в житті ніякої втіхи. Він займається різьбленням по дереву та намагається уникати контактів з людьми. Але одного разу в помешкання майстра заходять вдова з маленьким сином і просять змайструвати для них різдвяні фігурки. Джонатан береться за замовлення і навіть не підозрює, що його чекає.
Екранізації:
-          Художній фільм «Різдвяне диво Джонатана Тумі» (2007, Велика Британія)


Річард Пол Еванс «РІЗДВЯНА СКРИНЬКА»
Ця історія нагадує нам про справжні сімейні цінності. Автор розповідає про молоду родину та їхній переїзд до старовинного будинку вдови Меріанн Паркін напередодні Різдва. Атмосфера сімейного тепла, затишку та святкових турбот подарує неймовірне відчуття щастя. Крім того, на вас чекає таємниця, яку приховує місіс Паркін.


Донна Ванлір «РІЗДВЯНІ ТУФЛІ»
Завжди необхідно піклуватися про своїх рідних – ось про що нагадує нам ця книга. Дорослий успішний юрист-кар’єрист з усіма своїми можливостями думає лише про роботу, забуваючи про дружину і доньку. А маленький восьмирічний хлопчик купує своїй, хворій на рак мамі, туфлі. Їхні долі переплітаються, і кожен отримує потрібну йому допомогу. Книга вчить нас любити і віддавати частинку себе іншим людям.
Екранізації:
-          Художній фільм «Різдвяні туфлі» (2002, США – Канада)


Джон Грішем «РІЗДВО З НЕВДАХАМИ»
Якщо ви полюбляєте різдвяні комедії, ця книга саме для вас. У ній розкривається метушня людей перед святами – стільки усього треба зробити: купити подарунки, спланувати святковий вечір, прикрасити будинок. У цій кумедній історії автор висміює традиції святкування новорічних свят, але після прочитання «Різдва з невдахами» відразу згадуються ті емоції, які охоплюють нас перед Новим Роком, і відразу ж з’являється святковий настрій.
Екранізації:
-          Художній фільм «Різдво з невдахами» (2004, США)


Шерон Оуенс «ЧАЙНА НА МАЛБЕРРІ-СТРІТ»
Долі героїв цієї неймовірної різдвяної історії химерним чином переплітаються і сходяться в дивовижному місці, повному загадок і чудес, – у чайній на Малберрі-стріт, де подають чудові десерти, і де одного разу, абсолютно несподівано, можна зустріти свою долю. Зворушлива і дуже смішна книга, в якій романтика і мрія йдуть пліч-о-пліч, допоможе вам провести з користю довгі зимові вечори, а вишуканий вишневий чізкейк, рецепт якого ви знайдете у кінці книги, стане приємним доповненням до святкового чаювання.


Розамунд Пілчер «НАПЕРЕДОДНІ РІЗДВА»
П’ять персонажів різного віку волею долі напередодні Різдва опиняються в одному будинку на півночі Шотландії. Чи чекає на них різдвяне диво? Може й ні. Але примирення, зцілення, надія та любов – без сумніву. Ця книга здатна зігріти у найсуворішу зиму, залишивши у душі гармонію, а на обличчі – посмішку.

Отож, влаштовуйтеся зручніше, заварюйте чай, вкривайтесь ковдрою та беріть до рук книгу, що подарує вам казку, якої нам так бракує у реальному житті! Гарних свят!


Немає коментарів:

Дописати коментар