четвер

Поезія – слово, поезія – пісня, поезія – вільна душа!

 «Поезія – слово! Поезія – пісня,
Поезія – вільна душа.
Де серце розкриле –
Там дума провісна
У віршах безсмертя звіща».

Д. Тернівський


Серед кращих винаходів людства почесне місце займає поезія, – своєрідна музика, кожна нота якої – частина людського життя.
Поетичне слово здатне проникати в таємниці людської душі, закликає людину мислити образами, допомагає спілкуванню, розширює кругозір, розвиває інтелект, творчі здібності, естетичний смак. Цінність поезії в тому, що кожен читач знаходить тут щось своє, близьке і зрозуміле. Вона входить в наше життя з дитинства і залишаться з нами до кінця.
Найкращим визначенням поезії є слова Ліни Костенко: «Поезія – це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі». З цим важко посперечатися. Поезія – це своєрідна музика душі. Проте відчувати цю музику, пройматися нею, пробуджуючи в глибинах власної душі найпотаємніше, непросто. Духовно бідною залишається та людина, якій байдуже поетичне слово.
З нагоди Всесвітнього дня поезії запрошую долучитися до кращих поетичних надбань світової літератури: ліричних сонетів В.Шекспіра та Ф.Петрарки, віршованих творів Дж.Байрона, Г.Гейне, О.Пушкіна, Ф.Тютчева, О.Блока, С.Єсєніна, А.Ахматової, М.Цвєтаєвої, які вражають своєю романтичною схвильованістю та щедрістю почуттів, тонкою, проникливою лірикою.
Лише той, хто зважиться відправитися у творчий політ поетичного слова і  відчути його гармонію, надихнутися ним, буде здатен змінити світ на краще!




середу

Коли урок - це поезія... поезія серця, краси і Країни, де сходить Сонце...

 Краса природи
Натхнення дарує нам
Писати хоку


Проста поетична мова, чіткість та свобода викладу, замилування красою навколишнього світу, відображення стану власної душі – все це хоку – жанр японської ліричної поезії, трирядковий неримований вірш, що складається з 17 складів (5, 7, 5 у кожному рядку відповідно).


Найкращим визнаним майстром коротких хоку є національний японський поет Мацуо Басьо (1644-1694). Басьо посів в історії японської літератури таке ж почесне місце, як Петрарка в Італії, Пушкін в Росії, Шевченко в Україні. Він створив по-справжньому нову поезію, дзеркало свого часу, наділивши її немеркнучою красою, глибиною думки і почуттів. Творчість Басьо – це яскравий приклад органічного поєднання шанобливого ставлення до традицій і постійного пошуку нового, високої духовності і здатності радіти звичайним дрібницям земного життя, широкої ерудиції і вміння побачити найістотніше.



В поетів, творців прекрасного, майстрів складання хоку перетворилися сьогодні учні 6 класу. Урок-чаювання був присвячений 375-річниці з дня народження Мацуо Басьо. Розгадування кроссенсу, написання власних хайку на квітах сакури, долучення до таємниці чайної церемонії та мистецтва написання ієрогліфів у поєднанні з народною японською музикою перетворили звичайний урок на свято… свято поезії, весни, краси…


понеділок

Вітаємо переможців ІІІ Міжнародної гри зі світової літератури «Sunflower-2018»



Багато років поспіль учні Омельницької філії імені академіка М.А.Доллежаля КЗ «НВК «Основа» є активними учасниками Міжнародних конкурсів та ігор. Демонструючи ґрунтовні знання з базових дисциплін, науковий світогляд, дослідницькі здібності,  високий рівень естетичного смаку, читацької та загальної культури, учні приносять у скарбничку закладу чимало нагород.
18 березня відбулося урочисте нагородження переможців ІІІ Міжнародної гри зі світової літератури «Sunflower-2018»:

Диплом переможця в початковій школі
Третяк Єгор (4 клас)


Диплом ІІ ступеня регіонального рівня
Різніченко Станіслав (6 клас)


Диплом І ступеня регіонального рівня
Корховий Денис (7 клас), Петровська Світлана (8 клас), 
Дроздова Валерія (9 клас)


Диплом ІІІ ступеня Всеукраїнського рівня
Литвиненко Вікторія (8 клас), Гайдук Анастасія (9 клас)


Щиро вітаємо учнів та координатора гри, вчителя зарубіжної літератури Петровську Ірину Олександрівну, з високими нагородами, пишаємося вашими здобутками та чекаємо нових досягнень!