середу

Коли урок - це поезія... поезія серця, краси і Країни, де сходить Сонце...

 Краса природи
Натхнення дарує нам
Писати хоку


Проста поетична мова, чіткість та свобода викладу, замилування красою навколишнього світу, відображення стану власної душі – все це хоку – жанр японської ліричної поезії, трирядковий неримований вірш, що складається з 17 складів (5, 7, 5 у кожному рядку відповідно).


Найкращим визнаним майстром коротких хоку є національний японський поет Мацуо Басьо (1644-1694). Басьо посів в історії японської літератури таке ж почесне місце, як Петрарка в Італії, Пушкін в Росії, Шевченко в Україні. Він створив по-справжньому нову поезію, дзеркало свого часу, наділивши її немеркнучою красою, глибиною думки і почуттів. Творчість Басьо – це яскравий приклад органічного поєднання шанобливого ставлення до традицій і постійного пошуку нового, високої духовності і здатності радіти звичайним дрібницям земного життя, широкої ерудиції і вміння побачити найістотніше.



В поетів, творців прекрасного, майстрів складання хоку перетворилися сьогодні учні 6 класу. Урок-чаювання був присвячений 375-річниці з дня народження Мацуо Басьо. Розгадування кроссенсу, написання власних хайку на квітах сакури, долучення до таємниці чайної церемонії та мистецтва написання ієрогліфів у поєднанні з народною японською музикою перетворили звичайний урок на свято… свято поезії, весни, краси…


Немає коментарів:

Дописати коментар