неділю

Маленькі чудеса великої людини

 

Може бути, єдиний спосіб переконатися в реальності чудес – самому їх творити; і нехай це будуть навіть найменші чудеса.
Антуан де Сент-Екзюпері навчив маленького хлопчика пускати мильні бульбашки. Але, б’ючись об стіну, вони лопалися. Хлопчик плакав. Кілька днів Екзюпері ходив похмурий. Потім додав в мильну піну краплю гліцерину. Тепер бульбашки відскакували від стін, як м’ячики; вони стали ще яскравішими і прекраснішими.
Екзюпері належало багато дорослих винаходів, але стрибучими мильними бульбашками він пишався більше, ніж усіма іншими відкриттями.

29 червня 1900 року народився
французький письменник Антуан де Сент-Екзюпері
письменник, художник, льотчик і просто хороша людина.

Мольєр. День народження імені


Якось французький король Людовік XIV запитав у одного придворного, хто із письменників прославить час його правління у своїй творчості, і був дуже здивований, почувши: «Мольєр!»  
Сьогодні ми з вами святкуємо цікавий день народження: день народження імені. Існують свідчення, що саме 28 червня 1664 року Жан Батист Поклен вперше вийшов на сцену під псевдонімом Мольєр. М.Булгаков писав: «Жан Батист Поклен з моменту заснування «Блискучого театру» перестав існувати, і замість нього в світі з’явився Жан Батист Мольєр. Звідки взялося це нове прізвище? Невідомо. Деякі пояснюють, що Поклен скористався бродячим в театральних і музичних колах псевдонімом, інші – що Жан Батист назвався Мольєром на ім’я якоїсь місцевості ... Хто говорить, що він запозичив прізвище у одного письменника, що помер 1623 року ... Словом, він став – Мольєром».

четвер

130 років з Дня народження Анни Ахматової

У віршах Ахматової часто зустрічаються згадки ароматів.
Вони багато, дуже багато для неї значили. Вона любила троянди ...  
А її віршовані рядки Микола Гумільов порівнював з бузком.


23 червня виповнюється 130 років з Дня народження Анни Ахматової, найяскравішої та найгіркішої зірки Срібної доби. Срібна доба – це поняття, яке стосується не лише поезії, а й культури в цілому. Були художники Срібної доби і філософи Срібної доби, не кажучи вже про акторів, що візуально втілили естетику цієї епохи. Але створювали Срібну добу все ж літератори. І раніше література не знала стільки значущих жінок-поетів, жінок-прозаїків, драматургів і перекладачів, скільки з’явилося їх наприкінці XIX і на початку XX століть.


Вона була поетом – і втіленням жіночності, вишуканої жіночності Срібної доби. Незважаючи на великий ніс, на такий неідеальний профіль, Анну Ахматову вважали красунею.


Юрій Аннєнков, якому вона позувала в Петрограді, згадував: «Сумна красуня, яка здавалася скромною самітницею, вбраною в модне плаття світської спокусниці!». Вона була елегантною, вміла привертати увагу, одягалася з незмінною витонченістю, навіть якщо весь її гардероб міг вміститися в маленьку валізу.


А ще Анна Ахматова обожнювала парфуми зі східними нотками… Її улюблені «Le Parfum Idеal» пахнуть дійсно ніжно. Як диво. Як вірші. Оранжерейними квітами, сандалом, солодкими смолами…


«Вона така значуща людина, що не можна ставитися до неї тільки як до жінки», – говорив про неї Гумільов. Вони являли собою унікальну пару: два поетичні генія, що поєдналися «священним союзом шлюбу». В неї було важко не закохатися. Вона теж закохувалась. Багато і часто закохувалась, бо була поетом, а поети постійно горять, згоряють у полум’ї власних почуттів. У полум’ї, з якого народжувалися вірші… Вона закохувалася – але кохала все життя тільки одного. Миколу Гумільова, свого чоловіка. Їх історія кохання не була схожою на чарівний бутон троянди, швидше на її шипи, гострі й небезпечні, здатні вразити в саме серце… До речі, троянди були улюбленими квітами Анни Ахматової.


неділю

Даруйте дівчатам квіти, або книги з «квітковими» назвами


Даруйте дівчатам квіти, адже надворі літо…
#літо#книги#читання#дівчата#квіти#посмішки#

Вашій увазі добірка книг з «квітковими» назвами:

Книги для дітей:
-         Ганс Крістіан Андерсен «Ромашка»;
-         Оскар Уайльд «Соловей і троянда»;
-         Сергій Аксаков «Червоненька квіточка»;
-         Валентин Катаєв «Квітка-семибарвиця»;
-         Костянтин Паустовський «Золота троянда»;




Класична література:
-         Андре Моруа «Фіалки по середах»; «Вересневі троянди»;
-         Рей Бредбері «Вино з кульбаб»;
-         Олександр Дюма «Чорний тюльпан»;
-         Олександр Дюма (син) «Дама з камеліями»;
-         Едгар Уоллес «Таємниця жовтих нарцисів»;
-         Михайло Пришвін «Незабудки»;
-         Агата Крісті «Блакитна герань»; «Жовті іриси»;
-         Чарльз Діккенс «Гостролист»;
-         Айріс Мердок «Дика троянда»;


 


Сучасна література:
-         Умберто Еко «Ім’я троянди»;
-         Сара Джіо «Остання камелія»; «Фіалки у березні»;
-         Вірджинія Ендрюс «Троянди на руїнах»;
-         Роберт Янг «Дівчина-кульбаба»;
-         Джанет Фітч «Білий олеандр»;
-         Джеймс Хедлі Чейз «Квітка орхідеї»; «Вінок з лотосу»;
-         Джейк Арнотт «Підсніжник»;
-         Ендрю Міллер «Підсніжники»;
-         Олів’є Блейс «Торговець тюльпанами»;
-         Роберт Хіченз «Зелена гвоздика»;
-         Ейвін Болстад «Червона бегонія».




четвер

220 років з Дня народження Олександра Пушкіна

 


Олександр Сергійович Пушкін заборонив нащадкам писати вірші. Він вважав, що так добре пише, і тому вони не повинні творити гірше, ніж він. Напевно, саме тому з 237 родичів Пушкіна по всьому світу немає жодного поета. Сьогодні згадуємо Пушкіна, якому виповнюється 220 років з Дня народження. 
Великий російський поет, прозаїк, драматург, автор безсмертних творів народився 6 червня 1799 року в Москві в дворянській поміщицькій сім’ї. Уся його коротка (неповних 38 років) біографія вміщується в кільканадцяти фразах: домашнє виховання в Москві, Царськосєльський Ліцей, Колегія закордонних справ в Петербурзі, заслання в Катеринослав, Кавказ, Кишинів, заслання в село Михайлівське і створення понад 100 творів, запрошення в Москву «під цензуру» самого Миколи I і одруження на Наталії Гончаровій, самовільна втеча на Кавказ, повернення в Москву і життя під постійним таємним наглядом, втеча від холери в Болдіно і «болдинський» плідний період в творчості, світське життя в Петербурзі і «Современник» (рос.), фатальна дуель на Чорній річці ... і безсмертна слава.
Після себе Олександр Пушкін залишив багатющу літературну спадщину, спорудивши собі пам’ятник нерукотворний.



понеділок

Book-Fest «Літо з книгою»

Дорогі мої школярі! Ось і завітало до нас сонячне літо! Ця чудова і тепла пора принесла нам свої дари: довгоочікувані канікули та відпочинок, подорожі, нові знайомства, ігри та розваги, несподівані зустрічі, пригоди, море веселощів, позитивних емоцій і яскравих вражень. А ще це чудова пора, коли Ви маєте чудову змогу поринути у світ літератури, познайомитися з творчістю нових для себе письменників, відкрити нових героїв, пізнати світ за допомогою книги та отримати насолоду від читання. Саме влітку є можливість прожити особливе маленьке життя, яке надовго зарядить енергією добра.



Усім любителям книги пропоную долучитися до Book-Fest «Літо з книгою»

Умови прості: вибрати книгу, яка б відповідала одному із запропонованих критеріїв, прочитати її та скласти візитку твору (створити власну за зразком або роздрукувати та заповнити шаблон). Презентувати прочитані книги будемо у вересні, на перших уроках із зарубіжної літератури. Усіх учасників Book-Fest чекають гарний настрій та позитивні оцінки!






Цікаво? Тоді вперед: насолоджуйтесь читанням, проявляйте фантазію і відпочивайте по повній! Яскравих і незабутніх Вам літніх канікул!