суботу

Рукописи не горять: роману "Майстер і Маргарита" 80!

Як свідчить історія літератури, 13 лютого 1940 року, 80 років тому, Михайло Булгаков закінчив роман «Майстер і Маргарита»…


Сюжетно роман побудований як «роман у романі». Дія твору розгортається у Москві 1930-х, де з’являється сатана, щоб влаштувати традиційний весняний бал повного місяця, а також у стародавньому місті Єршалаїм – там проходить суд римського прокуратора Пілата над «бродячим філософом» Ієшуа. Письменник переплітає ці дві історії в одну.


Історія написання роману «Майстер і Маргарита» доволі цікава, оскільки автор працював над нею більше 10 років. Перший варіант роману письменник спалив (усього було шість варіантів), що свідчить про прагнення автора до досконалості. Авторська правка тривала майже до самої смерті письменника, Булгаков припинив її на фразі Маргарити: «Так це, отже, літератори за труною йдуть?».
Вперше роман «Майстер і Маргарита» скорочено опублікував журнал «Москва» через 26 років після смерті М.Булгакова, у 1966 році. Цьому посприяла дружина Булгакова – Олена Сергіївна. Виправлений текст роману вийшов окремим виданням в 1973 році, а остаточний текст опублікований в 2-му томі зібрання творів, що вийшов 1989 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар