середу

Всесвітній день письменника


3 березня відзначається Всесвітній день письменника.
Свято ухвалили рішенням 48-го конгресу International PEN Club у 1986 р. З тих пір щороку День письменника святкують майже в усіх країнах світу.
Утім це не тільки професійне свято митців пера. У цей день закликають не забувати про те, що письменницька праця має нести правду і захищати свободу слова.
У чому ж секрет успіху письменників? На думку багатьох із них, саме любов до слова, відчуття краси й мудрості зумовили такий вибір – професію творчого неспокою, постійного прагнення до нового, незвіданого, творення магічного слова, яке здатне викликати думку, уяву, образи. Вони яскраво розкривають перед нами сторінки минувшини, відроджують голос тисячоліть і епох, описують сьогодення, пророкують і змальовують чудернацькі картини майбутнього.

Невідомі факти про відомих письменників:

- Редьярд Кіплінг не любив різнокольорових чорнил і писав тільки чорними.
- Найулюбленіший кінематографістами американський письменник – Едгар По. Сюжети його творів увійшли до 114 кінострічок.
- Гоголь був небайдужий до рукоділля. На літо навіть шив собі шийні хустки, які він дуже любив.
- Ернест Хемінгуей дуже любив котів. У його будинку постійно проживали декілька. Сьогодні по музею письменника розгулюють півсотні цих домашніх вихованців і ні в чому не знають потреби.
- Чарльз Діккенс спав, повернувшись на північ, щоб поліпшити свою письменницьку навичку, і перевіряв точність свого положення по компасу.
- Марк Твен був непоганим винахідником. Серед його розробок – блокнот з відривними листочками для журналістів, шафа з розсувними полицями.

За матеріалами журналу "Шкільний бібліотекар"

Немає коментарів:

Дописати коментар