середу

Про подяку і не тільки...

 

У світі є багато приємних речей, та особливе місце серед усіх приємностей, як на мене, займає подяка. Звичайне «дякую» озивається у серці чарівною мелодією, дарує крила, надихає…

Останні кілька років я досить часто отримую подяки від колег зарубіжників з різних куточків України. Це пов’язано з тим, що мої напрацювання і дидактичні матеріали до уроків зарубіжної літератури є пізнаваними серед учасників ФБ-спільнот «Лінгвістичні смаколики» та «Методичні родзинки уроків зарубіжної літератури». Звісно, я неодноразово читала рядки вдячності під своїми публікаціями, але таке «дякую», яке прилетіло сьогодні до мене від колежанки із міста Золотоноша Черкаської області, я отримую вперше… Світлини з уроків пані Лариси Коломієць є не просто подякою, а реальним обміном досвідом.

 

Матеріали до уроку вивчення «Притчі про сіяча» (8 клас):






Сьогодні на уроці: Давньоєгипетський міф "Як Тефнут покинула Єгипет"

 

Від перших кроків на історичному шляху люди намагалися розкрити таємниці Всесвіту й життя. Вони замислювалися над вельми складними питаннями. Що було, коли ще не було нічого? Як з’явився Всесвіт? Чому за днем настає ніч, а за зимою – весна? Куди і як рухається Сонце? Як і з чого було створено перших людей? Хто дав їм знання і навчив ремесел? Відповідаючи на ці та інші запитання, наші предки складали міфи.

Звісно, за тих часів, коли виникали міфи, ще не існувало ані наук у сучасному розумінні, ані досконалих приладів. Основним засобом пізнання світу була фантазія. Спостереження над законами природи й суспільним життям у міфах утілювалися в яскравих образних картинах, що змальовували незвичайні події та фантастичних істот. Наші далекі предки ще не відокремлювали себе від природи, а тому наділяли її людськими якостями. Вони вірили, що річки й зорі – живі істоти, а звірі й дерева мають душу. Давні люди вважали, що світ населений різноманітними божествами. Які керують їхніми долями й законами природи…

В процесі занурення до світової скарбниці міфів, шестикласники познайомилися з давньоєгипетським міфом «Як Тефнут покинула Єгипет». Цікаві повідомлення про давньоєгипетські божества, читання та обговорення міфу, робота з опорною схемою та індивідуальними картками, літературне доміно не лише допомогли засвоїти матеріал уроку «на відмінно», а й подарували гарний настрій.

 

Матеріали до уроку: